IndeksfondeAktierInvestering

Indeksfonde: Bedste passive indeksfonde 2021

By 30/05/2021August 16th, 2022No Comments

Indeksfonde er en billig og nem måde at investere på. Det kan være den smarteste og nemmeste investering, du nogensinde har foretaget.

Indeksfonde, indeks fonde, index fonde

Alle taler om indeksfonde, og af gode grunde: De er en nem, praktisk, alsidig og billig måde at investere på aktiemarkedet på.

En indeksfond opretter en portefølje af aktier, der afspejler indsamlingen af virksomheder og udviklingen i et markedsindeks , som f.eks. S&P 500. Indeksfonde forvaltes passivt og har lavere gebyrer end aktivt forvaltede fonde, hvilket ofte giver højere investeringsafkast.

Endelig er det nemt at købe indeksmidler. Sådan gør du.

1. Beslut, hvor du vil købe

Du kan købe en indeksfond direkte fra et aktieselskab eller en mæglervirksomhed. Det samme gælder for børshandlede fonde (ETF’er), som er ligesom mini-fonde, der handler som aktier hele dagen (mere om disse nedenfor).

Når du vælger, hvor du vil købe en indeksfond, skal du overveje:

 • Valg af fond. Vil du købe indeksmidler fra forskellige fondsfamilier? De store selskaber inden for investeringsforeninger har nogle af deres konkurrenters midler, men udvalget kan være mere begrænset end det der er tilgængeligt hos andre mæglere. 
 • Bekvemmelighed. Find en enkelt udbyder, der kan imødekomme alle dine behov. Hvis du f.eks. bare vil investere i investeringsfonde (eller endda en blanding af fonde og aktier), kan en virksomhed med en fælles fond muligvis fungere som din investeringshub. Men hvis du har brug for avancerede aktieresearch- og screeningsværktøjer, vil SaxoTrader, der også sælger de indeksmidler, du ønsker, være bedre. (Hvis du ikke har et aktiedepot, skal du gøre følgende for at åbne et.)
 • Handelsomkostninger. Hvis der ikke gives afkald på provision eller transaktionsgebyr, skal du overveje, hvor meget en mægler eller fondsmægler skal betale for at købe eller sælge indeksfonden. Nu til dags er der så mange online aktiemæglere der stort set tilbyder gratis handel SaxoTrader var uden kommission for alle handler indtil tidligere i år hvor de indførte gebyrer på handler under 14.000 kr.

2. Vælg et indeks

Index Mutual funds sporer forskellige indekser. Standard & Poor’s 500-indeks er et af de mest kendte indekser, fordi de 500 virksomheder, den sporer, omfatter store, velkendte amerikanske virksomheder, der repræsenterer en lang række brancher.

Men S&P 500 er ikke det eneste indeks i byen. Der er indekser – og tilsvarende indeksfonde – bestående af aktier eller andre aktiver, der vælges på baggrund af:

 • Virksomhedens størrelse og kapitalisering. Indeksfonde, der sporer små, mellemstore eller store virksomheder (også kendt som små, mellemstore eller store indekser).
 • Geografi. Disse fonde fokuserer på aktier, der handler på udenlandske børser eller en kombination af internationale børser.
 • Erhvervssektor eller industri.  Fonde, der fokuserer på forbrugsvarer, teknologi, f.eks. sundhedsrelaterede virksomheder.
 • Aktivtype. Fonde, der sporer indenlandske og udenlandske obligationer, råvarer, kontanter.
 • Markedsmuligheder: Nye markeder eller andre fremspirende, men voksende sektorer for investeringer.

På trods af de mange valgmuligheder kan du være nødt til at investere i kun én. Investeringskongen Warren Buffett har sagt, at den gennemsnitlige investor kun behøver at investere i et bredt aktiemarkedsindeks for at være korrekt diversificeret.

Du kan dog nemt tilpasse din allokering, hvis du ønsker yderligere eksponering for specifikke markeder i deres portefølje (f.eks. mere markedseksponering, eller en højere allokering til små virksomheder eller obligationer).

3. Kontroller minimum investering og andre omkostninger

Lave omkostninger er et af de største salgsargumenter for indeksfonde. De er billige at køre, fordi de er automatiserede til at følge værdiskiftet i et indeks. Men gå ikke ud fra, at alle indeks-investeringsforeninger er billige.

Selv om de ikke styres aktivt af et team af velbetalte analytikere, bærer de administrative omkostninger. Disse omkostninger trækkes fra de enkelte fondsaktionærers afkast som en procentdel af deres samlede investering.

To fonde kan have det samme investeringsmål – f.eks. at spore S&P 500 – men har alligevel administrationsomkostninger, der kan variere meget. Disse brøkdele af et procentpoint kan synes at være en stor handel, men dit langsigtede investeringsafkast kan tage et massivt slag fra den mindste gebyrinflation. Typisk, jo større fonden er, jo lavere gebyrer.

De vigtigste omkostninger, der skal tages i betragtning:

 • Minimum investering. Det minimum, der kræves for at investere i en investeringsfond, kan være så højt som et par tusinde dollars. Når du har overskredet denne grænse, giver de fleste fonde investorerne mulighed for at tilføje penge i mindre intervaller.
 • Minimum for konto. Dette er forskelligt fra minimum for investering. Selv om et mæglerbeløb kan være minimum $0 (fælles for kunder, der åbner en traditionel eller Roth IRA), fjerner det ikke investeringsminimum for en bestemt indeksfond .
 • Omkostningsprocent. Dette er en af hovedomkostningerne, der trækkes fra hver fondsaktionærs afkast som en procentdel af deres samlede investering. Find udgiftskvoten i investeringsfondens prospekt, eller når du får et tilbud på en investeringsforening på et finansielt sted. For konteksten var den gennemsnitlige årlige udgiftsprocent 0,09% for aktieindeksfonde og 0,07% for obligationsindeksfonde, mod 0,82% for aktivt forvaltede fondsmidler og 0,58% for aktivt forvaltede obligationsfonde, ifølge en 2016-rapport fra Investment Company Institute.
 • Skatteomkostningener. Ud over at betale gebyrer kan ejeren af fonden udløse kapitalgevinster, hvis den holdes uden for skattemæssigt fordelte konti som en aktiesparekonto eller en ratepensionskonto. Ligesom udgiftsforholdet kan disse skatter tage en bid af investeringsafkastet: Typisk 0,3% af afkastet, når de investeres i en indeksfond, ifølge en undersøgelse fra 2014 foretaget af Vanguard-grundlæggeren John Bogle. Fund Tracker Morningstar beregner skatteomkostningsforholdet, som viser den procentdel, hvormed en fonds resultater er blevet reduceret af skatter.

Bedste indeksfonde med lave omkostninger i 2022

Langt de mest populære indeksklasser er knyttet til S&P 500 — i 2018 tegnede næsten 30% af alle investorers likvide indeksmidler sig for dette benchmarkindeks ifølge Investment Company Institute. Her er nogle af de bedste indeksmidler, der er tilknyttet S&P 500.

iShares MSCI ACWI ETF (ACWI)

Indekset iShares MSCI ACWI ETF består af forskellige aktiver, der spænder fra primære virksomheder i USA til nye, lovende virksomheder fra fremspirende markeder. Den byder handlere på eksponering mod globale markeder og er vokset mere end 50 % siden starten i 2008. Dens kurs er drevet af både de enkelte aktiver, der udgør fonden, og af den globale udvikling, som påvirker alle markeder. En god måde at danne en diversificeret portefølje med det samme.

Minimumsinvestering: Intet minimum. Udgiftsprocent: 0.32%

ARK INNOVATION ETF (ARKK)

ARK Innovation er en amerikansk børshandlet fond (ETF), som er grundlagt i 2013. Fonden fokuserer på investeringer i nye banebrydende teknologier, og den går efter de såkaldte ”disruptive” teknologier. Sidst i 2020 var fondens største positioner i Tesla, Invitae og Square. Fonden handles under aktiekoden ARKK på New York Stock Exchange. ARKK-aktien startede på børsen i 2014 på omkring kurs 20 USD, men i løbet af 2020 var aktiens værdi femdoblet. Det skyldtes primært den stærke udvikling i Tesla. Hold øje med ARK-aktien for at se, hvilke spændende teknologier, der bliver investeret i.

Minimumsinvestering: Intet minimum. Udgifts: 0.75%

iShares Core Dividend Growth ETF (DGRO)

iShares Core Dividend Growth ETF er et indeks sammensat af amerikanske aktier med en historie om konstant voksende dividender. DGRO-sektorer omfatter økonomistyring, sundhedspleje, informationsteknologi, industri og meget mere. En børshandlet fond (ETF) er en kurv af værdipapirer. iShares by BlackRock har været ETF-udbyder siden 1997 og tilbyder over 300 forskellige typer ETF’er.

Minimumsinvestering: Intet minimum. Udgiftsprocent: 0.08%

SPDR® S&P 500 ETF Trust (SPY)

Denne fond er den første og mest populære ETF i USA. Den følger resultatet for S&P 500-indekset og giver investorerne eksponering i forhold til det amerikanske marked. Den påvirkes af bevægelserne på S&P 500-indekset, der består af de 500 største offentligt handlede virksomheder i USA, og den kan påvirkes af de generelle tendenser på det amerikanske marked.

Minimum investering: Intet minimum. Udgiftsforhold: 0.095%.


Konklusion

Indeksfonde er blevet en af de mest populære måder at investere på grunden brugervenligheden og den øjeblikkelige diversificering af ens portfølje, som samtidigt ofte giver bedre afkast en aktive trading fonde. Indeksfonde er en fantastisk måde for nybegyndere såvel som garvet investorer at blive eksponeret til markedet på, hvor man samtidigt forvalter sin kapital bedre end de nuværende negative renter bankerne tilbyder.

Leave a Reply