Investering For BegyndereAktierInvestering

Dollar-cost averaging vs. Lump-sum investering: Hvad er bedst?

By 01/03/2021November 10th, 2022No Comments

Hvis du har besluttet dig for at investere nogle penge, skal du beslutte, om du vil placere det eller sætte det hele i én investering nu. Eller investere via. Dollar-cost averaging jeg dækker fordelene og ulemperne ved begge metoder her.

Dollar-cost averaging vs. lump-sum investering, Lump-sum investering, Dollar cost averaging

Når du har et engangsbeløb af kontanter, tænker du så på at investere det? Hvis du ikke gør det, bør du virkelig overveje det. Men der er forskellige strategier, du kan anvende med en stor sum penge. Du kan sprede den over tid, eller smide det hele i aktiemarkedet med det samme.

Men hvilken metode er bedst?

Uanset hvilken investeringsstrategi du vælger, er det vigtige at have den rigtige formidlingskonto – TD Ameritrade giver dig mulighed for at træffe beslutninger, når det drejer sig om at investere

I denne artikel vil jeg gennemgå forskellen mellem dollar-cost-averaging (DCA) og lump-sum investering, så du kan afgøre, hvad der fungerer bedst for dig.

Hvad er forskellen mellem dollar-cost averaging og lump sum?

Den største forskel mellem dollar-cost averaging og lump sum er, når du investerer i aktiemarkedet. Med dollar-cost averaging investerer du små beløb med bestemte intervaller i løbet af tiden. På den anden side er lump sum investering det tidspunkt, hvor du tager alle de penge, du har til rådighed til at investere på det tidspunkt, og investerer det hele på én gang.

Jeg vil diskutere dem lidt mere detaljeret nedenfor.

En kort beskrivelse af dollar-cost averaging

At investere dine penge med regelmæssige intervaller – f.eks. ugentligt, månedligt eller kvartalsvist – i ting som aktier og ETF’er betragtes som dollar-cost averaging (ofte kaldet DCA). De fleste af os har oprettet en pensionsopsparing igennem vores job, og penge bliver automatisk taget ud af vores løncheck og investeret i en række forskellige fonde. Hvis du har gjort det, har du allerede brugt dollar-cost averaging.

Selv om det er den mest almindelige metode til beregning af dollaromkostninger, kan du tage en anden rute med dollarcost averaging. Hvis du f.eks. har en fast sum af kontanter på en opsparingskonto, kan du vælge at sprede disse penge ud over en bestemt periode og investere dem gradvist. Hvis du f.eks. havde opsparet 50.000 kr., kan du sprede det ud over 12 måneder (jævnt) i stedet for at investere det hele på én gang.

Den største fordel ved denne strategi er, at du ikke på én gang anbringer hver eneste krone, du har på aktiemarkedet, og at du løber risikoen for, at markedet pludselig falder, og det samme gælder din porteføljeværdi. Da tidligere resultater ikke er andet end et stykke data, og ingen kan forudsige fremtidige afkast, hjælper dollar-cost averaging dig med mentalt at investere dine penge i mere risikofyldte investeringer (f.eks. aktier) uden at “føle” risikoen så meget.

En kort beskrivelse af lump-sum investering

Lump-sum investering er på den anden side, når du tager alle dine tilgængelige kroner og investerer det direkte på aktiemarkedet. Det er det modsatte af en dollar-cost averaging, så du ikke skal vente med at investere – det hele går ind i dine valgte investeringer med det samme. Nu er der lidt af en fin linje mellem DCA og lump sum. Lad mig forklare.

Hvis du med vilje holder fast i kontanter for at investere det senere, vil jeg betegne det op som dollar-cost averaging. Men du kan stadig foretage periodiske investeringer og betragte det som en samlet investering. Lad os f.eks. sige, at du får en kvartalsvis bonus for 30.000 kr. Hver gang du får denne bonus, beslutter du dig for at investere den. Dette er stadig en engangsinvestering, selvom du foretager periodiske investeringer. Årsagen er, at du ikke bevidst har holdt fast i pengene på et senere tidspunkt.

Hvis du i stedet skulle tage 30.000 kr. kvartalsbonussen og sprede den ud over det kommende kvartal, i tre lige store månedlige afdrag, VILLE DET være dollarcost averaging. Det kan virke som semantik, men når man ser på dataene, kan forskellen faktisk betyde flere eller færre penge i din portefølje (mere om dette nedenfor).

Hvem er dollar-cost averaging for og ikke for?

Dollar cost averaging pros, dollar-cost averaging fordele

Dollar-cost averaging fungerer virkelig godt for nervøse investorer med en lavere risikolerance, og som har større pengesummer siddende på noget som en opsparingskonto med højt afkast. Du kan minimere risikoen ved at sprede din investering ud i mindre bidder, samtidig med at du stadig kan beholde kontanter i en mere sikker investering, f.eks. en ETF.

Du vil også få fordel af dollar-cost averaging, hvis du kan sprede din investering ud i længere tid ad gangen. Hvis du investerer dine penge for hurtigt (f.eks. over tre til seks måneder), giver du muligvis ikke markedet tilstrækkelig tid til at rette sig selv efter et stort opsving eller nedsving. 

Coronavirus er et godt eksempel, da tingene har været flygtige, og du vil ikke få mest muligt ud af din DCA-tilgang, hvis du investerer det for hurtigt. Jeg anbefaler, at du går fra 12 til 36 måneder, hvis du vælger denne fremgangsmåde. Jeg anbefaler også, at du konfigurerer det som en automatiseret investeringsplan, så du ikke kan betale for dine bidrag ved at gøre det manuelt.

På bagsiden er DCA ikke for dem, der ønsker at investere hurtigere, er i orden med markedets op- og nedture, og kan ikke lide at holde ekstra kontanter i køretøjer med lavere afkast, f.eks. ctf’er eller obligationer.

Hvem er lump-sum investering for og ikke for?

Lump sum investering er en strategi, der kræver en høj grad af risikotolerance. Det tager et spil. Hvis du har 20.000 kr. til at investere, vil en investeringsstrategi med et fast beløb fortælle dig, at du skal smide alle disse penge ind i dine investeringer på én gang. Ved at gøre dette løber du risikoen for, at aktiemarkedet kan falde med det samme (ligesom det skete i marts på grund af coronavirus pandemien). Alternativt kan det gå opad, og du vinder ud – derfor er det et gamble.

Så hvis du har penge til at investere, og du er okay med tanken om, at du kan miste de penge, og du er villig til at tage den risiko, så er investering af engangsbeløb en fantastisk mulighed for dig. Selv om der er en iboende risiko, er der også mulighed for store gevinster. Forestil dig, at du ville investere USD 20.000 lige efter at aktiemarkedet havde tanket i marts. Du havde nydt turen med et betydeligt marked tilbage indtil nu.

Hvis du er utryg ved risikoen for at miste din investering, eller hvis du vil have nogle ekstra kontanter stillet til rådighed til nødsituationer i stedet for at blive investeret, er investering af engangsbeløb sandsynligvis ikke noget for dig. Selv hvis du kunne tage dig selv med for at foretage investeringen, vil personer, der er internt utrygge ved den, opleve angst og træffe følelsesmæssigt baserede handelsbeslutninger – hvilket aldrig er godt.

Betyder det noget, hvilken du vælger?

Ja og nej Nej, det betyder ikke noget ud fra et personligt og psykologisk perspektiv, men JA, det betyder noget ud fra et data- og matematisk perspektiv. Her er, hvad jeg mener:

Jeg kan godt lide at sammenligne dette argument med Dave Ramseys argument: The Debt Snowball. Matematisk giver Debt Snowball ingen mening. Ramsey foreslår, at du betaler din mindste gæld af først, derefter den næststørste og så videre. Denne tilgang ignorerer renten på dine lån, så du ikke nødvendigvis har den mest logiske tilgang – men den fungerer på et psykologisk niveau.

For mig er det her, at dollar-cost averaging vinder frem for lump-sum investering. Rent matematisk giver det ikke nødvendigvis mening (jeg vil fortælle dig hvorfor om et øjeblik), men det giver dig et niveau af psykologisk sikkerhed til din investeringsstrategi ved at give dig mulighed for at holde penge ved hånden i tilfælde af en nødsituation OG investere nogle penge undervejs.

Hvad undersøgelserne viser

Ligesom enhver investeringsstrategi, der sigter mod at reducere risikoen (f.eks. investering i obligationer), er dollarcost averagingtet faldet. Kort sagt vil en investor, der investerer i et gennemsnit af dollarkursen, gå glip af enorme udsving på markedet, fordi de holder deres penge til side til det næste indskud i denne investering. Når pengene er klar til at blive investeret, har markedet måske allerede korrigeret sig selv, og du er gået glip af gevinsten.

En undersøgelse foretaget af to professorer for finansiering i begyndelsen af 90’erne, så på historiske data om aktiemarkedet, der strækker sig over omkring 70 år. Deres resultater viste, at omkring 67 % af tiden, en person, der investerer et fast beløb, opnåede et højere afkast i deres første år end nogen, der fulgte dollar-cost averaging og droppe deres investering i løbet af året.

En anden undersøgelse, som Vanguard har foretaget for nylig, har set på forskellen mellem dollar-omkostninger og gennemsnitsinvestering og lump sum ved at investere i en 60/40-portefølje (aktier/obligationer) i tre forskellige lande. De fandt, at en kapitalinvestering på hvert marked førte til større porteføljeværdier ca. to tredjedele af tiden. De lavede variationer af denne test og så også meget lignende resultater.

 Endelig fremgår det af en undersøgelse foretaget af Robert Adra og Thomas Mann i 2001 i Financial Planning Journal, at “resultaterne (af forskellige undersøgelser) tyder på, at DCA hverken er så effektiv som de personlige økonomiske litteraturkrav, eller så suboptimal som den akademiske litteraturs påstande.” 

Det, de siger, er, at dollar-cost averaging set ud fra et statistisk perspektiv ikke er alt hvad folk hyper det op til at være. Det giver et vist sikkerhedsniveau, men på bekostning af højere afkast.

Uanset hvilken metode du vælger, kan du vælge en god børsmægler

bedste børsmægler, bedste aktie app, bedste handelsplatform

Det er op til dig, om du vælger at bruge dollar-cost averagingeller en samlet investering. Men uanset hvilken metode du vælger, skal du sikre dig, at du har en god online-mægler, du arbejder med. Her er et par af mine favoritter lige nu:

Invester med SaxoInvestor

Saxoinvestor giver dig mulighed for at investere selv og oprette en gratis aktiesparekonto – hvilket vil give dig en lavere beskatning på 17% og sammen med de laveste kurtager er dette en fantastisk mulighed.

Når det drejer sig om dollar cost averaging, kan du bruge din aktiesparekonto og lave ordre med jævne mellemrum for at sænke din risiko for markedsudsving. Du kan samtidigt også benytte dig af lump sum investering nemt med op til 102.300 kr. på din Aktiesparekonto.

SaxoInvestor overblik

Oprettelse

0 kr.

Kurtage (aktier)

0.10% (min. 3 USD) for amerikanske aktier

Hævegebyr

0 kr.

Depotgebyr

0 kr.

Produkttyper

Aktier, ETF’er, indeks, råvarer

Demokonto

Ja

Udvalg

Største udvalg af aktier af danske mæglere

Finanstilsyn

Under opsyn af det danske Finanstilsyn

Automatisk indberetning til skat

Ja

Invester med eToro

eToro er også en fantastisk mulighed for danske investorer da du kan benytte dig af copytrading og dette er specielt fordelagtigt for dig der ikke vil bruge lang tid på at danne din egen portefølje, da du får en gratis professionelt aktivt handlet portefølje uden kurtage på eToro

eToro overblik

Oprettelse

0 kr.

Kurtage (aktier)

1 % (Kryptovaluta) og lav kurtage på aktier

Depotgebyr

0 kr.

Produkttyper

Aktier, ETF’er, indeks, råvarer

Demokonto

Ja

Udvalg

Største udvalg af anmeldte platforme

Finanstilsyn

Under opsyn af Financial Conduct Authority(FCA)

Automatisk indberetning til skat

Nej

68% af private investorer mister penge ved handel med CFD'er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD'er fungerer, og om du har råd til at tage den store risiko for at miste dine penge.

Konklusion

Så selvom dataene antyder, at Lump sum investering er en bedre strategi på lang sigt, betyder det ikke nødvendigvis, at det bliver den bedste strategi for dig. Investering er følelsesladet – og så længe du holder følelserne i kontrol og undgår at træffe forhastede beslutninger, bør du være god.

Men en del af denne følelse er sikker på det, du investerer i – og det er, når DCA kan være værdifuld for dig. Uanset hvad skal du sørge for at kende forskellene og finde en mægler, der kan arbejde for det, du har brug for.

Leave a Reply