Investering For BegyndereInvesteringPengetipsPensionsopsparing

Hvad er Dollar Cost Averaging og hvordan kan det bruges?

By 02/02/2021May 12th, 2022No Comments

Beregning af Dollar Cost Averaging er en strategi til at reducere påvirkningen af volatiliteten ved at sprede dine aktie- eller fondskøb over tid, så du ikke køber aktier på et højt punkt til dyre priser.

Dollar Cost Averaging

Beregning af Dollar Cost Averaging er strategien med at sprede dine aktie- eller fondskøb, købe med jævne mellemrum og i stort set lige store beløb. Når det gøres korrekt, kan det have betydelige fordele for din portefølje.

Dette skyldes, at udregningen af Dollar Cost Averaging “udjævner” din købspris over tid og hjælper med at sikre, at du ikke dumper alle dine penge ind på et højt sted for priser.

Udregning af Dollar Cost Averaging kan være særlig stærk på et marked i nedgang, så du kan “købe dips” eller købe aktier på lave punkter, når de fleste investorer er for bange for at købe. Når du engageres i denne strategi, vil du investere, når markedet eller en aktie er nede, og det er her, investorerne opnår de bedste handler.

Hvordan beregnes udregningen af Dollar Cost Averaging?

For at forstå, hvordan du kan drage fordel af udregning af Dollar Cost Averaging, skal du sammenligne det med andre mulige købsstrategier, f.eks. at købe alle dine aktier i én samlet transaktion. Nedenfor er et par scenarier, der illustrerer, hvordan udregning af Dollar Cost Averaging fungerer.

Scenarie 1: Køb med lump sum investering

Lad os først se, hvad der sker med et samlet køb på $10.000 af ABCD-aktier til $50, der udligger 200 aktier. Lad os antage, at aktien når følgende priser, når du ønsker at sælge. I kolonnen til højre vises bruttofortjenesten eller -tabet for hver handel.

Salgspriser Gevinst eller tab
$40-$ 2.000
$60$ 2.000
$80$ 6.000

Dette er det med basale scenarie. Lad os nu sammenligne det med andre for at se, hvordan udregning af Dollar Cost Averaging fungerer.

Scenario 2: I faldende marked

Her er det, at udregningen af Dollar Cost Averaging virkelig skinner. Lad os antage, at $ 10.000 deles ligeligt mellem fire køb til priser på $ 50, $ 40, $ 30 og $ 25 i løbet af et år. Disse fire $2.500 køb vil købe 295,8 aktier, en væsentlig stigning i forhold til køb af samlebetaling. Lad os se på fortjenesten på de samme salgspriser igen.

Salgspriser Gevinst eller tab
$40– $1.832
$60$7.748
$80$ 13.664

Med en gennemsnitsudregning af Dollar Cost Averaging har du faktisk en samlet gevinst på USD 40 pr. aktie af ABCD-aktier, herunder hvor du først begyndte at købe aktien. Da du ejer flere aktier end ved et køb af et engangsbeløb, vokser din investering hurtigere, efterhånden som aktiekursen stiger, og din samlede fortjeneste til en salgspris på $80 er mere end fordoblet.

Køb Aktier til lav kurtage
Danmarks billigste mægler

Scenarie 3: I et fladt marked

Sådan fungerer gennemsnitsudregningen af Dollar Cost Averaging på et marked, der mest går sidelæns med et par op- og nedture. Lad os antage, at $ 10.000 deles ligeligt mellem fire køb til priser på $ 50, $ 40, $ 60 og $ 55 i løbet af et år. Disse fire køb vil få 199,6 aktier, grundlæggende hvad et køb af et fast beløb ville få. Så profilen for udbetaling ser næsten identisk ud med det første scenarie, og du er ikke meget bedre eller dårligere stillet.

Dette scenarie ser ud til at svare til købet af et engangsbeløb, men det er det virkelig ikke, fordi du har elimineret risikoen for forkert timing af markedet til minimale omkostninger. Markeder og lagre kan ofte bevæge sig sidelæns – op og ned, men slutte, hvor de begyndte – i lange perioder. Du vil dog aldrig kunne forudsige, hvor markedet er på vej hen.

I dette eksempel benytter investoren sig af lavere priser, når de er tilgængelige med et dollaromkostningsgennemsnit, selv om det betyder, at man skal betale højere omkostninger senere. Hvis aktien havde flyttet sig endnu lavere, i stedet for højere, ville et dollar cost averaging have givet et endnu større overskud. Det er uhyre vigtigt at købe dyppene for at sikre et stærkere langsigtet afkast.

Scenarie 4: I et stigende marked

I dette sidste scenarie, lad os antage, at de samme $10.000 er delt i fire rater til priser på $50, $65, $70 og $80, efterhånden som markedet stiger. Disse køb vil netto dig 155,4 aktier. Her er vores betalingsprofil.

Salgspriser Gevinst eller tab
$40– $3.782
$60– $676
$80$2.432

Dette er det ene scenario, hvor dollar cost averaging forekommer svagt, i det mindste på kort sigt. Aktien bevæger sig højere og fortsætter derefter med at bevæge sig højere, så gennemsnitsudregningen af Dollar Cost Averaging forhindrer dig i at maksimere dine gevinster i forhold til et køb af et engangsbeløb.

Men medmindre du forsøger at vende et kortsigtet overskud, er dette et scenarie, der sjældent udspiller sig i det virkelige liv. Bestandene er flygtige. Selv store, langsigtede lagre bevæger sig nogle gange ned, og du kan begynde at beregne Dollar Cost Averaging i gennemsnit til disse nye lavere priser og drage fordel af dette fald. Så hvis du investerer på lang sigt, skal du ikke være bange for at sprede dine indkøb, selvom det betyder, at du betaler mere på bestemte steder på vejen.

Fungerer Dollar Cost Averaging virkelig?

Det er nemt at forestille sig scenarier, hvor et køb af et engangsbeløb slår dollaromkostningsgennemsnittet. Men generelt giver gennemsnitsudregningen af Dollar Cost Averaging tre nøglefordele, der kan resultere i bedre afkast. Det kan hjælpe dig med at:

  • Undgå forkert timing af markedet
  • Fjerne følelserne fra dine investeringer
  • Længere tidshorisont for dine investeringer

Med andre ord sparer Dollar Cost Averaging investorerne for deres psykologiske biaser. Fordi investorerne svinger mellem frygt og grådighed, er de tilbøjelige til at træffe følelsesmæssige handelsbeslutninger som markedernes gyser.

Men hvis du bruger et gennemsnit på flere dollars, køber du, når folk sælger frygtindgydende, scorer en god pris og sætter dig selv i gang med at opnå stærke langsigtede gevinster. Markedet er tilbøjeligt til at gå op over tid, og gennemsnitsudregning af Dollar Cost Averaging kan hjælpe dig med at erkende, at et marked med bjørne er en stor langsigtet mulighed snarere end en trussel.

Ulemper ved Dollar Cost Averaging

De to negative sider af dollar cost averaging er minimale. For det første øger køb oftere handelsomkostningerne. Men med mæglere , der opkræver stadig mindre i handelen, bliver denne udgift nemmere at administrere (eToro har lav kurtage). Hvis du investerer på længere sigt, bør gebyrerne desuden blive meget små i forhold til din samlede portefølje. Du køber til det lange løb, ikke handler ind og ud af markedet.

For det andet kan du med et dollar cost averaging give afkald på gevinster, som du ellers ville have tjent, hvis du havde investeret i et køb med et fast beløb, og aktien stiger. Det store købs succes afhænger imidlertid af, at markedet times korrekt, og investorerne er notorisk skrækindjagende til at forudsige kortsigtet bevægelse af en aktie eller markedet.

Hvis en aktie bevæger sig lavere på den kort sigt, betyder Dollar Cost Averaging, at du  er langt bedre stillet end et køb af en lump sum investering, hvis aktien falder.

Sådan starter du Dollar-Cost Averaging

Med lidt benarbejde foran kan du gøre udregning af Dollar Cost Averaging lige så let som at din pensionsopsaring eller aktiesparekonto. Faktisk kan du allerede være i stand til at beregne din dollar-cost average, hvis du jævnligt bidrager til en pensionsopsparing igennem dit arbejde. Det er ikke svært at oprette en plan med de fleste mæglere, selvom du skal vælge, hvilken aktie – eller helst, der er en alsidig fondsbørs – du skal købe. Saxo Bank har fantastiske muligheder her med Danmarks laveste kurtage.

Derefter kan du bede din mægler om at oprette en plan til automatisk køb med jævne mellemrum. Selvom din kurerkonto ikke tilbyder en automatisk handelsplan, kan du oprette dine egne køb på en fast tidsplan – f.eks. den første mandag i måneden.

Du kan suspendere investeringerne, hvis du har brug for det, selvom det her handler om at blive ved med at investere regelmæssigt, uanset aktiekurser og markedsbekymringer. Husk, at Bear Markets er en mulighed, når det drejer sig om at beregne Dollar Cost Averaging.

Her er et sidste trick til at give lidt ekstra juice til udregningen af Dollar Cost Averaging: Mange aktier og fonde giver udbytte, og du kan ofte instruere en mægler om automatisk at geninvestere disse udbytter. Det hjælper dig med at fortsætte med at købe aktien og sammengøre dine gevinster over tid.

Har du andre spørgsmål til Dollar Cost Averaging? Skriv endeligt nedenfor, så vil jeg utroligt gerne stå til rådighed for at få det afklaret.

SaxoInvestor

VORES BEDØMMELSE

DER FÅR DU:

✔️ Køb aktier og ETF'er til lav kurtage  

✔️ Dansk platform og dansk kundeservice

✔️ Overskuelig platform for nye investorer

Dansk Handelsplatform

Leave a Reply