AktierKøb Aktier

Hvad er et Aktiedepot og hvordan åbner jeg et?

By 09/06/2021November 10th, 2022No Comments

Er du klar til at begynde at købe aktier, obligationer, investeringsforeninger og andre investeringer? Det første skridt er at åbne en aktie spare konto, aktiesparekonto eller et aktiedepot.

aktiedepot, aktiekonti, aktie depot, åben aktie depot

Hvad er et aktiedepot?

En aktiekonto er, hvad de fleste investorer bruger til at købe og sælge værdipapirer som aktier, obligationer og investeringsforeninger. Du kan overføre penge til og fra en aktiekonto på samme måde som en bankkonto, men i modsætning til banker giver aktiekonti dig adgang til aktiemarkedet og andre investeringer.

Du vil også se aktiekonti kaldet skattepligtige konti, fordi investeringsindtægter hos en mægler beskattes som en kapitalgevinst. Dette sammenlignes med pensionskonti, der har et andet sæt skatte- og tilbagekøbsregler, og som kan være bedre til pensionsopsparing og investering.

Køb aktier uden kurtage.
Spar tusindvis af kroner sammenlignet med andre platforme.
Opret en konto
Du risikerer din egen kapital. Andre gebyrer forekommer. For mere information besøg etoro.com/trading/fees.

Hvordan fungerer aktiekonti?

Der er en række licenserede mæglerfirmaer – fra dyrere børsmæglere med fuld service til online lavpris mæglere gearet til små individuelle investorer – hvor du kan oprette en aktiekonto. (Se vores anbefalinger for investeringsplatforme)

Mange mæglere giver dig mulighed for at åbne en aktiekonto hurtigt online, og du har generelt ikke brug for mange penge til at gøre det – faktisk giver mange mæglerfirmaer dig mulighed for at åbne en konto uden første indbetaling. Du skal dog indbetale penge på kontoen, før du køber investeringer. Det kan du gøre ved at overføre penge fra din check- eller opsparingskonto eller fra en anden aktiekonto.

Du ejer pengene og investeringerne på din kurerkonto, og du kan til enhver tid sælge investeringer. Mægleren har din konto og fungerer som mellemled mellem dig og de investeringer, du vil købe.

Der er ingen grænse for antallet af kurerkonti, du kan have, eller det beløb, du kan indbetale til en skattepligtig kurerkonto hvert år. Der bør ikke være noget gebyr for at åbne en aktiekonto.

Aktiekonti vs. pensionskonti

En standardkonto eller en beskattet konto giver ingen skattefordele ved at investere via kontoen – i de fleste tilfælde vil din investeringsindtjening blive beskattet. På plussiden betyder det, at der er meget få regler for disse konti: Du kan trække dine penge ud når som helst, af en hvilken som helst grund, og investere så meget, du ønsker. (Her er vores valg til de bedste aktiekonti)

Men hvis du investerer i pension, vil du gerne åbne en pensionskonto i stedet for en skattepligtig aktiekonto. En pensionskonto, som f.eks. en ratepension eller et traditionel aldersopsparing, er en skattemæssig investeringskonto, der er specielt designet til dine pensionsopsparinger. I modsætning til skattepligtige aktiekonti begrænser pensionskonti sig derfor til, hvornår og hvordan du kan hæve pengene, samt hvor meget du kan bidrage hvert år. (Her er vores valg til den bedste pensionsopsparing)

Bemærk: Du investerer muligvis allerede i pensionering gennem din arbejdsgiver – mange virksomheder tilbyder en arbejdsgiversponsoreret plan som en ratepension og matcher dine bidrag. Du kan stadig åbne en aldersopsparing, men af skattemæssige årsager kan det være fordelagtigt at indbetale igennem din arbejdsgiver først.

Sådan vælger du en udbyder af en aktiekonto

Når du har besluttet, om du vil have en alderskonto eller en skattepligtig kurerkonto, skal du vælge en kontoudbyder. De billigste online investeringsplatforme der opfylder de fleste investorers behov og tilbyder pensionskonti og skattepligtige aktiekonti. Er du meget på mobilen og vil gerne investere på farten? Læs vores andmeldelse af den Bedste Aktie App

Online aktie konto

Hvis du ønsker at købe og administrere dine egne investeringer, er en aktiekonto hos en online mægler noget for dig.

En investeringskonto med et online mæglerselskab gør det muligt at købe og sælge investeringer via mæglerselskabets hjemmeside. Rabatmæglere tilbyder en række investeringer, herunder aktier, investeringsforeninger og obligationer.

“Vil du sammenligne muligheder? Se nærmere på vores roundup af de bedste mæglere for begyndere.

Administreret aktiekonto

En administreret aktiekonto kommer med investeringsstyring, enten fra en menneskelig investeringsrådgiver. Det er ofte hvad din nuværende bank tilbyder og kan blive meget dyrt sammenlignet med en online investeringsplatform. Det er dyre at handle med aktie hos f.eks. Danske Bank og hvis de samtidigt skal styre dine penge kræver de et ekstra gebyr som mindsker dit årlige afkast.

Hvis du ikke selv vil styre dine penge kan copytrading anbefales, du kan kopiere professionelle investorer og matche dem med din risikovillighed og ønsket portefølje. eToro tilbyder copytrading og gør det muligt at nybegyndere kan investere som professionelle.

Vil du gerne prøve copytrading? Læs vores eToro anmeldelse her

Sådan åbner du en aktiekonto

Det er nemt at oprette en aktiekonto – du kan typisk gennemføre en applikation online på under 15 minutter. (I de fleste tilfælde skal du være 18 for at åbne din egen konto, men her kan forældrene oprette en aktiekonto til deres børn.)

Når du har åbnet investeringskontoen, skal du foretage en indbetaling eller en pengeoverførsel. Mægleren vil føre dig gennem processen. Når overførslen er fuldført, og din kurerkonto er blevet finansieret, kan du begynde at investere.

Du bliver muligvis spurgt, om du vil have en likvidkonto eller en margenkonto. En margenkonto giver dig mulighed for at låne penge fra mægleren for at handle, men du betaler renter og det er risikabelt. Generelt er det bedst at holde sig til en likvidkonto i starten.

“Er du på udkig efter en vejledning til at begynde at investere? Her kan du se, hvordan du investerer i aktier 

Nervøs for at investere?

Med en lang tidshorisont kan de penge, der investeres på aktiemarkedet, vokse tidoblet sammenlignet med at sidde i kontanter eller en lav rente sparekonto, hvor du løber risikoen for faktisk at miste købekraften til inflation.

Men på trods af det siger 39% af amerikanerne, at de ikke investerer, ifølge en onlineundersøgelse fra 2018. Af dem siger 32 %, at de foretrækker at have penge i kontanter i stedet for at investere, fordi det er nemmere at få adgang til deres penge, og 28 % siger, at de foretrækker at holde kontanter, fordi de ikke ved, hvordan de skal investere (det er her, den førnævnte copytrading kan komme i nærheden). Yderligere 28 % mener, at det er for risikabelt at investere. Undersøgelsens definition af likvide midler omfatter også kontrol- og balanceposter.

Når du investerer i et langsigtet mål som f.eks. pensionering, er det i virkeligheden risikabelt at undlade at investere – de fleste mennesker kan simpelthen ikke spare nok til at finansiere deres pensionsbehov. Aktiemarkedsafkast opsaml slæk. Hvis du er nysgerrig efter at vide, hvad dine overskydende penge koster dig, kan du køre dine egne numre med lommeregneren nedenfor.

Leave a Reply