Investering For BegyndereAktierInvestering

Investering for nybegyndere: Sådan læser du et aktiediagram

By 17/11/2020May 12th, 2022No Comments

Det er det første skridt mod succesrige investeringer i aktier er at forstå aktiediagrammer. Her er vores begyndervejledning til, hvordan du læser et ”stock chart”.

Aktiediagram, aktiediagram, aktie graf, aktie tabel

nedenstående artikel indeholder en metode til plukning af individuelle aktier. Hvis du er ny investor, foreslår vi, at du starter med at investere i indeksfonde eller investeringsforeninger. Dette vil gøre din portefølje mere alsidig og reducere risikoen, mens du lærer mere om aktiemarkedet.

Hvis du beslutter dig for at investere i individuelle aktier, foreslår vi, at du ikke tildeler mere end 10 % af din portefølje til individuelle aktier. Denne artikel fokuserer på, hvordan man evaluerer individuelle virksomheder.

Hvis du er en erfaren investor og ønsker at lære et vigtigt værktøj til at udvælge individuelle aktier, kan du læse videre.

Hvis du er nybegynder at investere (eller hvis du ikke er det), vil du sandsynligvis være enig i, at det ikke er så spændende at læse et aktiediagram. Men det er en vigtig færdighed, du får brug for, hvis du vil finde profitable investeringer til din portefølje.

I artiklen vil jeg forklare de basale ting i et aktiediagram og forklare de vigtigste ting, du skal fokusere på.

Kombiner dette med et vist kendskab til ”value investing”, så er du godt på vej til at finde profitable aktier.

Hvad er et aktiediagram?

Mit foretrukne websted til at se på grundlæggende lageroplysninger er Google Finance. Jeg plejede at bruge Yahoo! Finance, men jeg syntes Google har et mere overskueligt interface.

Lad os nu se på et typisk aktiediagram. Vi bruger Apple i denne artikel.

Hvis du ikke allerede ved det, er rækken af bogstaver efter navnet på firmaet tickeren-symbolet. Det identificerer selskabet på børsen.

I dette tilfælde søger vi efter AAPL, som er Apples ticker-symbol. Det får vi:

Klik derefter på knappen for at udvide diagrammet til fuld skærm, og det ser sådan ud:

Jeg har også tilladt mig kun at filtrere til de sidste 10 år, hvilket du nemt kan gøre ved at klikke på den tilsvarende knap (som jeg har fremhævet for dig).

Så her ser vi på de sidste 10 år af Apples aktie. Jeg vil vædde på at du ligesom mig ville have ønsket du havde købt ind i slutningen af 2008!

Lad os nu dykke ned i de forskellige dele af aktiekortet, så du kan begynde at læse en som en professionel.

eToro er nem måde at købe aktier på egen hånd

eToro-app’en kan gøre det nemmere for investorer at handle ved at analysere aktier ved hjælp af hurtige og åbne kort. Nedenfor er et skærmbillede, jeg har taget fra min eToro-konto:

Som du kan se, kan jeg hurtigt filtrere diagrammet fra en dag hele vejen til 3 års ydeevne. Det, du ikke kan se, er, at jeg kan trykke fingeren hen over et hvilket som helst sted på kortet og få historiske priser. Derudover har man adgang til de vigtigste nøgletal til at hjælpe dig med at træffe en beslutning når du skal købe aktier.

Hvis du selv vil investere, koster det 0 kr. med eToro. Start her

Din kapital er i risiko. Andre gebyrer er gældende. For mere information, besøg etoro.com/trading/fees.

Læs hele vores gennemgående anmeldelse af eToro her

Sådan læses et aktiediagram

1. Identificer trendlinjen

Dette er den blå linje, du ser, hver gang du hører om en aktie – den går enten op eller ned. Selvom trendlinjen kan virke som sund fornuft, er der nogle ting, jeg gerne vil fremhæve, så du kan forstå den lidt mere detaljeret.

For det første ved man, at aktier vil tage store dyk og opsving. Hvis du har fulgt de råd, vi har skrevet om i “Sådan køber du aktier” ved du, at du skal holde dine følelser i stik for at være en succesfuld investor.

Undlad at reagere på store tab eller store gevinster på en positiv eller negativ måde. Du bør udelukkende bruge denne information til at danne dig et overblik over aktiens udvikling og trend.

Faktisk burde trendlinjen føre dig til at undersøge yderligere.  For eksempel tog Apple som virksomhed først virkelig fart fra 2009 til 2012.

Hvad skete der så i 2012 til 2013? Aktien begyndte at synke – på et tidspunkt var aktierne nede på mere end 40%!

Det er her, din trendlinje er praktisk. Nyheder kommer og går, men når nyhederne passer sammen med et dramatisk skift i trendlinjen, er det noget, man skal være opmærksom på.

Hvis du så noget lignende ske, vil jeg opfordre dig til at finde ud af, hvad der foregår med virksomheden. De fleste stærke virksomheder kan komme tilbage fra hits som dette, men ikke alle kan.

For dem, der ikke ved det, oplevede Apple i denne periode et par store skift:

For det første trådte deres mangeårige administrerende direktør Steve Jobs tilbage (2011). Omkring 2012 bemærkede Apple også, at deres avancer var betydeligt faldende, trods et voksende smartphone-marked. Endelig forsøgte de at udvide smartphonen til udviklingslande, hvor de var bare for dyre til at konkurrere.

Disse faktorer, kombineret med masser af andre variabler, bidrog til aktiekursfaldet.

Men den nye administrerende direktør Tim Cook har taget nogle strategiske skridt sammen med virksomheden for at vende det, og resten af trendlinjen viser det.

Lektionen her er at bruge din tendenslinje som en første øjekastindikator til at danne et overblik over den overordnet udvikling af virksomhedens aktie.

2. Se efter linjer af støtte og modstand

Det næste du skal undersøge er modstandslinjerne og støttelinjerne.

Det er niveauer, hvor aktien forbliver inden for, over en given periode. Et supportniveau er en pris, som et lager sandsynligvis ikke vil falde til under, mens et niveau af modstand er et, som det ikke er sandsynligt at gå over.

Det er, indtil der sker en større ændring, f.eks. en reduceret indtjeningsmargen.

Tænk på disse linjer som handicap hegnet på en bowlingbane. Når du bowler, hopper bolden frem og tilbage mellem disse barrierer.

En aktiepris gør det samme inden for disse supportlinjer og modstandslinjer.

Målet her er at vide, hvornår du skal købe, og hvornår du skal sælge. Lad os se på Apples aktiediagram igen for at se et eksempel:

Disse er subjektive og fortolkes forskelligt af alle, men processen er vigtig. For det første ved man, at alle vil trække forskellige modstands- og støttelinjer, afhængigt af deres investeringshorisont (hvor længe de planlægger at holde deres aktier).

Så hvis du har planer om at holde den i lang tid, kan du ikke trække så mange linjer af støtte og modstand, fordi du ikke er lige så ligeglad med op- og nedture. Men hvis du er en kortsigtet investor, kan du trække mere for at analysere tendenser i en kortere periode.

Lad mig opdele billedet ovenfor med hver af trendlinjerne:

  • Linje A er den første linje af det viste beslag. Baseret på tendenser før dette, vil jeg føle mig tryg ved, at aktiekursen ikke vil gå under dette punkt. Jeg ville sandsynligvis overveje at købe til denne pris eller højere.
  • Linje B er min første modstandslinje. Jeg kan se, at aktien har toppet på det tidspunkt, og jeg ville ikke forvente, at den ville blive højere. Jeg ville sandsynligvis overveje at sælge til denne pris eller lidt lavere.
  • Som du kan se med linje C, er lageret igen gået helt i bund, hvilket skaber en ny supportlinje.
  • Linje D viser, at aktiekursen er steget betydeligt, og jeg er tryg ved at etablere dette som en ny modstandslinje.
  • Du kan se tendensen fortsætte med linje E, F, G og H, hvilket giver nye linjer af støtte og modstand, efterhånden som tiden går.

Hvis det virker komplekst, så ikke bliv overvældet, det er komplekst og meget af det er gætværk.

Hvis jeg skulle købe aktier i Apple i dag, vil jeg notere min seneste linje af modstandslinje (Linje G)-priser til lidt over $130 A aktie og min seneste linje af support (Line H), som var prissat til omkring $90 A aktie.

Når jeg ved dette, kan jeg roligt gå ud fra, at aktiekursen ikke falder til under $ 90, og den bør ikke gå over $ 130, og at den vil bryde ind i større nyheder eller virksomhedsændringer.

For $113 pr. aktie i øjeblikket, mener jeg, at dette er et godt prispunkt og sandsynligvis ville foretage et køb. Jeg kan endda vente med at se, om det falder til under $110 for at føle mig endnu bedre.

At kende modstandslinjerne kan hjælpe dig med at beslutte, hvornår du vil købe eller sælge et lager. Husk dog, at det er subjektivt, og at det ikke giver dig et overskueligt vejkort over, hvad du skal gøre. Du skal bruge nogle af dine egne analyser og vurderinger.

3. Find ud af, hvornår udbytte og aktiesplit sker

Nederst på kortet kan du se om og hvornår virksomheden uddelte et udbytte, samt om der nogensinde er sket en opdeling af aktierne:

Et udbytte er, når selskabet (bestyrelsen) beslutter at give en del af sin indtjening tilbage til sine aktionærer. Hvis du ejer aktien, får du en lille bid af overskuddet.

Nogle virksomheder udleverer udbytte, andre gør det ikke. Bare fordi en virksomhed laver eller ikke udleverer udbytte, betyder det ikke, at det ikke er værd at investere i. Der er masser af andre faktorer at overveje.

Nogle virksomheder foretrækker blot at fokusere på vækst, så de vil geninvestere deres indtjening i stedet for at give den tilbage til aktionærerne. Andre virksomheder (som Apple) kan betale udbytte uden at gå på kompromis med væksten.

Som det fremgår af billedet, begyndte Apple at udstede kvartalsvis udbytte til sine aktionærer midtvejs i 2012.

Du kan også se, at der var en lageropdeling i 2014. En aktieopdeling er et strategisk skridt, som selskabets bestyrelse har taget for at udstede flere aktier til offentligheden.

I dette tilfælde lavede Apple en opdeling af syv til en-lageret (angivet som 7:1), hvilket betyder, at for hver del af AAPL, du ejede før opdelingen, ville du nu have syv. Så hvis jeg ejede 100 aktier i APPL før splittelsen, ville jeg nu have 700.

Virksomhedens værdi ændrer sig ikke, men aktiekursen kan være. Virksomheder vil ofte gøre dette, hvis prisen ikke er i overensstemmelse med konkurrenterne eller for at tiltrække mindre investorer (hvis aktiekursen falder).

Du kan også se overfluebenet i trendlinjen, efter at opdelingen er sket.  Mange gange, når der sker en opdeling af aktierne, investerer flere mennesker (da aktiekursen ofte er lavere), hvilket øger efterspørgslen og i mange tilfælde den samlede aktiekurs.

4. Forstå historiske handelsmængder

Nederst i diagrammet kan du se mange små, lodrette linjer. Dette er en tendens i de mængder, hvortil aktien handles.

Mængder er gode at vide, men bør ikke være din eneste afgørende faktor, når du køber et lager. Normalt stiger handelsmængderne, når der er store nyheder (gode eller dårlige) om virksomheden.

Når mængderne stiger, kan det også hurtigt ændre aktiekursen. Lad os se på et eksempel:

I linje A kan du se, at der var en stor mængde handelsaktivitet, der svarede til et fald i aktiekursen. Der har måske været nyheder den dag, der fik folk til at gå i panik (bortset fra at hele økonomien styrte det år).

I linje B kan du se en lille stigning i handelsvolumen, der svarer til en opadgående tendens i aktiekursen.

Gå ikke altid ud fra, at der vil være en sammenhæng mellem aktiekurs og handelsvolumen, men det er godt at vide, hvilke mængder der har været tidligere, og hvad de er i øjeblikket, før de træffer en beslutning.

Med store mængder bliver det nemmere at købe eller sælge. Hvis en masse mennesker handler på lager den dag, bør du være i stand til at købe eller sælge det hurtigt.

Opsummering

Det er det grundlæggende i, hvordan du læser et aktiediagram. Når du har mestret disse teknikker, bør du være i stand til at analysere en akties historiske aktivitet på et højere niveau.

Husk, at tidligere resultater ikke svarer til fremtidige indikationer på prisen. Det betyder, at bare fordi Apple for nylig har ramt $130 pr. aktie, betyder det ikke, at det vil igen. Der er heller ikke noget at sige, at det ikke vil fordoble prisen. Det ved du bare ikke.

SaxoInvestor

VORES BEDØMMELSE

DER FÅR DU:

✔️ Brugervenlig App 

✔️ Dansk kundesupport

✔️ Lav kurtage på dansker aktier

eToro

VORES BEDØMMELSEDER FÅR DU:

✔️ Køb aktier og ETF'er til 0 kr. 

✔️ Copytrading   

✔️ Stort udvalg af forskellige investeringer

Du risikerer din egen kapital. Andre gebyrer forekommer. Besøg etoro.com/trading/fees for mere information. 

Vi anbefaler

Nordnet

VORES BEDØMMELSE

DER FÅR DU:

✔️ Danske aktier + mange indeksfonde

✔️ Månedsopsparing automatisk indbetaling

✔️ Pensionsdepot med automatisk indberetning

Leave a Reply