InvesteringUncategorized

P2P lending for begyndere: P2P 101

Vi har gennemgået en lang række P2P-lånehjemmesider  , men vi ønskede at give nogle grundlæggende oplysninger til nybegyndere inden for P2P investering. Læs videre for at få mere at vide om P2P-udlån for begyndere.

P2P, P2P lån, Peer-to-peer lån

Hvad er Peer-to-Peer lån?

Selvom det virker som et udfordrende emne, er P2P-lån for begyndere ikke så svært at forstå. Peer-to-Peer-lån, også kaldet sociale lån, eller crowdfunding, forbinder långivere og låntagere direkte. Det eliminerer mellemhandlerne, f.eks. pengeinstitutterne.

P2P-udlån er et gammelt koncept. Siden de første dage har enkeltpersoner udlånet direkte til hinanden. Du kan f.eks. låne penge fra dine forældre til at finansiere en virksomhed eller en crowdfunds fra venner til en opstart.

Der er ikke tale om sikkerhedsstillelse. I stedet understøtter relationer mellem og mellem enkeltpersoner transaktionerne.

I dag har P2P-udlånswebsteder gjort processen nemmere. De fastsætter de satser og vilkår, der letter transaktionen. Men platformene er ikke kilden til midlerne. De fungerer bare som et marked.

Som sådan tager lånegodkendelsen mindre tid, og låntagerne får deres penge hurtigere. Lad os dykke dybere og afdække P2P-udlånet for begyndere.

Hvordan fungerer peer-to-peer-lån?

Peer-to-peer-lån fungerer forskelligt for både långivere og låntagere. De gennemgår forskellige trin som beskrevet nedenfor.

Låntagere

De fleste låntagere vælger peer-to-peer-lån, fordi det er billigere, kræver mindre strenge betingelser, og de kan få penge hurtigere.

I første omgang brugte de fleste låntagere P2P-midler til at konsolidere andre lån, f.eks. kreditkortgæld, eller til medicinske nødsituationer. Men i dag er brugstilfælde blevet udvidet. Låntagere bruger ikke P2P-platforme til finansiering af virksomheder, blandt andet boliglån.

Hver peer-to-peer-låneplatform har sin proces og sine procedurer. Men de har en tendens til at arbejde på samme måde. Processen for låntagere følger disse trin:

 • Låntager åbner en konto og besvarer spørgsmål om den finansielle situation og den type lån, de har brug for. P2P-platformen udfører derefter en kreditkontrol.
 • Låntager tildeles derefter en låneklasse baseret på deres bløde kreditkontrol. Det giver långiverne mulighed for at forstå låntagerens kreditrisiko og kreditværdighed.
 • Låntager leverer dokumentation, herunder bevis for og varighed af ansættelse, samlet indkomst, anden gæld osv. platformen gennemgår dokumenter for nøjagtighed og ægthed
 • Når platformen er godkendt, indeholder den en liste over lånet og långivere, der finansierer det. Pengene sendes derefter til låntagerens konto, normalt inden for to arbejdsdage.
 • Låntager betaler både hovedstol og renter

De fleste P2P-lån håndteres online og automatisk med personlige lån på mellem $2000 og $35.000. Låneperioden varierer typisk fra en måned til fem år.

Långivere / investorer

Långivere deltager i P2P-udlån af forskellige årsager og gennemgår også en anden proces.

Peer-to-peer-lån giver långivere og investorer mulighed for at sprede deres investeringer og lover højere afkast. Det giver også mulighed for at finansiere en social sag eller en god sag.

Investorer kan se og analysere lån på de fleste platforme. På baggrund af den medfølgende dokumentation kan investorerne vælge, hvem de vil finansiere. Processen udføres typisk på følgende måde:

 • Låntagerne åbner og finansierer deres konti på P2P-låneplatforme. De er også underkastet grundlæggende KYC-overholdelse.
 • De får adgang til platformen og kan se lån og analysere dokumentation. Alternativt kan investorer bruge auto-invest-værktøjet på de fleste platforme til automatisk at fordele midler.
 • Investorer kan finansiere en række lån for at sprede risikoen, hvorefter de kan læne sig tilbage og vente på långiverens rente- og hovedbetalinger.

Mens de fleste P2P-udlånsplatforme har et minimum af investeringer, er det typisk lavt, nogle gange med kun 10 euro.

Fordele og ulemper

Som med alle investeringer har socialudlån en del af fordele og ulemper. Disse omfatter:

Fordele

 • Højere afkast end gennemsnittet sammenlignet med visse traditionelle aktivklasser
 • Større diversificering af porteføljen og risikospredning
 • P2P er i øjeblikket dækket af FCA – regler (Financial Conduct Authority)
 • Mulighed for at forlade en investering tidligere gennem det sekundære marked
 • Hver enkelt ordning yder beskyttelse som f.eks. tilbagekøb af garantier
 • Finansiering af sociale og sociale årsager
 • Skattefri mulighed ved brug af innovative Finance ISA’er
 • Potentielle passive indtægtsstrømme for investorer

Ulemper

 • P2P er stadig en ung branche og som sådan dårligt reguleret
 • FSCS dækker ikke din investering
 • Grå områder uden automatiske fradrag
 • Nogle P2P-udbydere opkræver et årligt gebyr på ca. 1 %
 • Du finder muligvis ikke en passende investering med det samme.

Hvilke sektorer finansierer P2P-lån?

P2P er blevet udvidet til at finansiere andre områder, primært ved at finansiere personlige lån uden sikkerhed tidligere. De omfatter:

 • Personlige lån: Personlige lån uden sikkerhed gør hovedparten af P2P-udlån. Låntagere kan få op til $ 35.000 med lånebetingelser fra en måned til fem år. Rentesatserne afhænger af din kreditscore og den risiko, der kan opfattes. Disse lån kan anvendes til gældskonsolidering, boligforbedring, bilkøb osv.
 • Erhvervslån: Disse lån hjælper virksomheder med at udvide eller dække driftskapital. Fire af de største peer-to-peer-udlånswebsteder, Prosper, Loending Club, upstart, funding Circle, blandt andet tilbyder erhvervslån.
 • Fast ejendom, pantebreve og refinances: Peer-udlånswebsteder finansierer i stigende grad sektoren for fast ejendom. Lånene går i retning af nye udviklinger, bl.a. køb af eksisterende udviklinger. Refinansiering dækker et bredt område, såsom realkreditfinansiering, eller endog lån til studerende refinansiering.
 • Lån til sundhedssektoren: Sundhedssektoren er dyr i de fleste lande. Crowdfunding-platforme intensiveres for at løse problemet. Låntagere kan tage et lån til dækning af lægeudgifter.

Hvad er de største peer-to-peer-låneplatforme?

 P2P-branchen vokser eksponentielt, og platforme lanceres hver anden dag. Her er nogle af de bedste og mest populære peer-to-peer-låneplatforme i Europa:

 • Mintos – en af de mest populære P2P-låneplatforme i Europa. Den har finansieret lån til en værdi af over 4 milliarder euro og har en massiv opfølgning med over 250.000 investorer i 74 lande.
 • Grupeer – har specialiseret sig i bl.a. forretningslån, projektudviklingslån, fakturafinansiering. Indtil nu har det lettet over 10 millioner euro i lån.
 • ViaInvest – kan prale af mere end 12.000 investorer i mere end 32 lande. Den har finansieret over 130 mio. euro i lån med kortfristede lån og lån på kreditlinjen som brød og smør på platformen.
 • Bondora – det er en af de største sociale låneplatforme i Europa. Den har fungeret i over 11 år og finansieret over 250.000 millioner lån i denne periode.
 • RoboCash – RoboCash er en ung publikumsudlånsfacilitet, der blev lanceret i februar 2017. Virksomheden har specialiseret sig i kortfristede løndagslån og har alene i 2019 udstedt over 3 millioner euro til investeringer.

Hvad er de væsentligste risici for peer-to-peer-lån?

Mens et nyt koncept er p2p-lån ikke med sin andel af risici. Som enhver anden investering påtager investorerne sig en vis risiko. Det mest bemærkelsesværdige er:

 • P2P-låneplatform med investorfonde
 • Låntagere misligholder lån
 • Manglende gennemsigtighed på nogle platforme vedrørende den underliggende sikkerhed
 • Dårlig regulering med mange lovgivningsmæssige grå områder, herunder på skatteområdet
 • Geo-politiske og andre globale økonomiske problemer
 • Etiske og andre bekymringer

I betragtning af ovenstående bør investorerne udvise forsigtighed, udvise den rette due diligence og kun investere penge, de har råd til at tabe. På den lyse side behøver du ikke at beskæftige dig direkte med defaulteren.

Udsigt til P2P-udlånsbranchen

Mindst 26% af amerikanerne og en højere procent for europæerne har sagsøgt en p2p-långivningstjeneste. Generation Y giver næring til p2p-push i Europa.

Ifølge dokumentet “Transparency Market Research” var peer-to-peer-udlånet på over 86 milliarder dollars i 2018. Det forventes at vokse til over $898 milliarder i 2024.

Konklusion

Peer-to-peer-lån er en voksende branche, der er klar til at påtage sig det finansielle etablissement. Den nuværende bevægelse havde sine rødder i den finansielle krise i 2008 og den deraf følgende offentlige vrede. Med rette lover p2p-lån at skabe en ny æra med økonomisk og socialt ansvar og forhåbentlig et mere retfærdigt og rummeligt finansielt rum. Vi håber, at denne artikel om P2P-udlån for begyndere har gjort dig til en P2P-Pro.

Bedste investeringsplatforme

Vil du investere i Aktier, indeksfonde, ETF’er eller lignende så har vi valgt vores top 3 bedste investeringsplatforme her

SaxoInvestor

VORES BEDØMMELSE

DER FÅR DU:

✔️ Brugervenlig App 

✔️ Dansk kundesupport

✔️ Lav kurtage på dansker aktier

eToro

VORES BEDØMMELSEDER FÅR DU:

✔️ Køb aktier og ETF'er til 0 kr. 

✔️ Copytrading   

✔️ Stort udvalg af forskellige investeringer

Du risikerer din egen kapital. Andre gebyrer forekommer. Besøg etoro.com/trading/fees for mere information. 

Vi anbefaler

Nordnet

VORES BEDØMMELSE

DER FÅR DU:

✔️ Danske aktier + mange indeksfonde

✔️ Månedsopsparing automatisk indbetaling

✔️ Pensionsdepot med automatisk indberetning

Leave a Reply