Investering i RåvarerInvestering

Sådan investerer du i råvarer i 2022

By 17/11/2020November 10th, 2022No Comments
råvarer, råvare, guld, invester i guld, køb guld, køb råvarer

Investeringsverdenen er fuld af et overvældende antal muligheder, herunder aktier, obligationer, børshandlede fonde og meget mere. Råvarer kan virke som bare en anden af de mange, men disse produkter tilbyder en unik måde at investere dine penge på markedet. Hvis du har spørgsmål om en bestemt vare, eller hvis du er ny i at oprette en investeringsportefølje, kan det være klogt at rådføre dig med en finansiel rådgiver.

Hvad er en råvare?

Generelt er råvarer naturlige, i det mindste i en vis grad. Så hvor kommer ordet “råvare” fra? De fleste af disse materialer kræver en form for menneskelig interaktion, f.eks. minedrift, landbrug, boring eller byggeri. Først derefter bliver de produkter, der er tilgængelige på det offentlige og det private marked.

Her er et par af nutidens investering i råvare:

Menneskeskabte produkter er i stor skala omtrent så tæt som homogene globalt muligt. Selv om dette ikke gælder for ovennævnte materialer, behandler markedet alle varer ens. Det vil sige, at guld er guld, uanset hvilket mineselskab det kommer fra, og kvæg er kvæg, uanset hvilken bedrift de kommer fra.

Tænk over det. Når du går ind i butikken, kontrollerer du så, hvor hver frugt og hver grøntsag er blevet dyrket? Når du fylder op på tankstationen, spørger du så butiksmedarbejderen, hvilket land råolien blev boret i? Sandsynligvis ikke. Dette princip er det, der gør varer til et investeringsaktiv, da disse produkter sælges på globalt plan under den bredt acceptable form for ensartethed.

Historik for råvarer

Råvarer har været et af kendetegnene for handelsmarkedet for hver civilisation, der nogensinde har eksisteret. Historikere kan faktisk spore handelen med disse materialer så langt tilbage som Sumerianerne i 4500 f.Kr. Det drejede sig ikke kun om at bruge penge på kød, afgrøder og meget mere, men også om at bytte en vare for en anden. De stærkeste civilisationer havde normalt de bedst udviklede handelsmarkeder, og disse produkter var i centrum for dem.

Som du kan forestille dig, interagerer varer med markedet på en drastisk anderledes måde i dag. USA blev introduceret til den moderne dagligvarehandel i midten af 1800-tallet via oprettelsen af den legendariske råvarehandel, Chicago Board of Trade (CBOT). I 2007 fusionerede CBOT med Chicago Mercantile Exchange (CME) for at danne CME Group Inc. andre varebørser og markeder har åbnet sig rundt om i landet, herunder i New York City, San Francisco, St. Louis og Kansas City.

Tidligt tilbød CBOT kun majs, hvede og andre landbrugsråvarer. I dag er den imidlertid vokset langt ud over disse parametre med en lang række andre investeringsmuligheder, der nu er til rådighed.

Hvordan investerer man i råvarer?

Den bedste platform til investering af råvarer er eToro. Læs vores anmeldelse af eToro i 2020 her

78 % af private investorer taber penge, når de handler med CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du har råd til at tage den høje risiko for at miste dine penge.

Hvis du vil investere i råvarer, er der en række måder at gøre det på. Du kan købe varer i form af futures kontrakter og ETF’er, samt indirekte gennem aktier og gensidige fonde.

ETF’er er en favorit blandt investorer i dag på grund af deres pålidelighed. Disse investeringsmuligheder er i sagens natur diversificerede, fordi de følger et enkelt eller flere vareindeks frem for en enkelt vare eller virksomhed. Det er ikke alle varer, der er tilknyttet en ETF, som er så ønskværdig, som de kan lyde.

Lagrene er fortsat en enkel måde for enkeltpersoner at investere i varer. Det sker naturligvis på en mere kompliceret måde. Det er snarere muligt at  investere direkte i et materiale eller produkter, lagre og gensidige fonde i virksomheder, der er bosiddende i en industri, der er relateret til en vare. Så hvis solenergi virker som en stor investering for dig, bør du kigge på solcelleproducenter istedet.

Når det drejer sig om store investeringer, er futures kontrakter den bedste måde at købe materialer på. Disse giver virksomheder og institutioner mulighed for enten at forudkøbe eller forudsælge en vis mængde materiale til en fremtidig dato for at undgå den normalt risikable karakter af råvaremarkedet. Selv om individuelle investorer ikke vil deltage i dette, kan virksomheder, der kræver en masse af en enkelt vare, få stor gavn af det.

Et af de mest almindelige steder, hvor dette sker, er med flyselskaber, vognmandsfirmaer og andre virksomheder inden for transportbranchen. Da disse enheder kræver tilsyneladende ubegrænsede brændstofreserver, vil de ofte købe futures kontrakter til en fast pris for at undgå de prisudsving, der utvivlsomt vil ramme mange forbrugere på et lavere niveau.

Enhver, der er nybegynder med varer, eller som investerer i det hele taget, bør sandsynligvis tale med en finansiel rådgiver, før han foretager nogen form for køb. Det kan være en kompliceret affære og ofte er den almene investorer bedre stillet ved at købe indirekte råvarer ved at investere i producenterne eller i en indeksfond (ETF).

Fordele og ulemper ved råvarer investeringer

Som en generel investeringstype er råvarer afhængige af lovgivningen om udbud og efterspørgsel på markedet. Dette kan selvfølgelig have sine fordele og ulemper, da volatiliteten kan køre voldsomt med så mange eksterne faktorer, der påvirker alle råvarers produktion og salg. Nedenfor beskrives nogle af fordelene og bekymringerne for hver enkelt vare:

[table id=3 /]

Konklusion: Skal du investere i råvarer?

Der er ikke noget helt rigtigt eller forkert svar på spørgsmålet om, hvorvidt man vil investere i en vare eller ej. I stedet skal du selv forske i specifikke vareinvesteringer. Først da vil du se, hvor godt de virkelig passer ind i dine finansielle planer og ultimative mål. Generelt vil de, der først for nylig har deltaget i investeringsspillet, være kloge at holde sig til ETF’er og gensidige fonde, da de yder beskyttelse gennem indekser og professionel ledelse. Omvendt kan erfarne investorer mere trygt investere i aktier og terminskontrakter.

Tips til investering

  • Det kan være nervepirrende at komme i gang med at investere uden nogen mere erfarne. Finansiel rådgivning gør det nemt at danne sig et overblik over markedet samt din egne analyser inden du trykker på ”køb” knappen.
  • Diversificering er en af de bedste måder at forsøge at sikre vækst i din investeringsportefølje. Denne strategi dikterer, at kundeaktiver hører til i forskellige dele af markedet på samme tid. Dette vil hjælpe med til at undgå at blive afhængig af en bestemt investeringstype for afkast. Se ikke bort fra dette. Ellers risikerer du et massivt sammenbrud, hvis det marked, du investerer i, falder sammen.

SaxoInvestor

VORES BEDØMMELSE

DER FÅR DU:

✔️ Brugervenlig App 

✔️ Dansk kundesupport

✔️ Lav kurtage på dansker aktier

eToro

VORES BEDØMMELSEDER FÅR DU:

✔️ Køb aktier og ETF'er til 0 kr. 

✔️ Copytrading   

✔️ Stort udvalg af forskellige investeringer

Du risikerer din egen kapital. Andre gebyrer forekommer. Besøg etoro.com/trading/fees for mere information. 

Vi anbefaler

Nordnet

VORES BEDØMMELSE

DER FÅR DU:

✔️ Danske aktier + mange indeksfonde

✔️ Månedsopsparing automatisk indbetaling

✔️ Pensionsdepot med automatisk indberetning

Leave a Reply