Pengetips

Sådan lægger du et budget: Find det rigtige budgetsystem

By 25/05/2021September 29th, 2021No Comments

Det bedste budgetteringssystem for dig afhænger af, hvad du forsøger at gøre – at begrænse udgifter, betale gæld, opbygge besparelser eller noget andet.

Budgetsystem, læg et budget, budget system

Budgetteringssystemer er designet til at hjælpe dig med at forstå og evaluere dit forhold til penge. Mens alle deler et fælles mål, bruger de ofte forskellige taktikker for at få dig derhen.

Vi har indsnævret nogle muligheder for at hjælpe dig med at finde en, der giver genklang. Brug disse anbefalinger som vejledning.

1. Find ud af, hvor du er, og hvad du værdsætter

Hvis du ikke ved, hvilken vej du skal vælge, skal du foretage en økonomisk selvvurdering. Din nuværende økonomiske tilstand og dine mål kan give dig et fingerpeg. Måske er du i gæld og har brug for et system, der kan hjælpe dig med at reducere udgifterne, eller du vil lære at afbalancere udgifterne med at spare penge til en lavere betaling på et hus. Når du ved, hvor du står, og hvad du håber at opnå, kan du vælge en indstilling, der passer til disse behov.

Budgetsystemer

SÅDAN KOMMER DU I GANG: BUDGETTET FOR 50/30/20

Det, der tiltaler dette system, er, at det giver dig plads til at betale gælden ned, dække de aktuelle omkostninger og spare på fremtidige udgifter. Det fordeler din indkomst på tre store kategorier: 50% går til nødvendige omkostniger (husleje, mad osv.), 30% til ønsker (nyt tøj, takeaway osv.) og 20% til opsparing og tilbagebetaling af gæld. Du kan bruge den selv eller som udgangspunkt for andre fleksible budgetmetoder.

BEGRÆNS DINE UDGIFTER: KUVERTSYSTEMET

Hvis du har brug for et stift system, der kan hjælpe dig med at reducere uskyldigt forbrug eller holde dig uden for gæld, men ikke ønsker at spore alle køb, kan du prøve denne kontantbaserede tilgang. Du angiver en forbrugsgrænse for hver udgiftskategori, f.eks. dagligvarer, udfylder konvolutter med de tildelte kontanter og bruger kun de penge til indkøb. Når en kuvert er tom, kan du ikke bruge flere penge på den pågældende kategori i måneden.

“Vores hjerner er forbundet, så noget, der kan opfattes foran dig, og som du kan lugte og føle, er mere virkeligt end noget på din telefon eller et nummer på din bankkonto,” siger Daniel Chong, en certificeret finansrådgiver i Irvine, Californien. “Hvis du ikke kan få et overblik over en bestemt udgiftskategori, så er kontanter altid mere håndgribeligt.”

Goodbudget -appen er baseret på kuvertsystemet for dem, der synes godt om metoden, men ikke ønsker at håndtere papirkuverter.

OPBYG DINE BESPARELSER: BETAL DIG SELV FØRST

Dette “omvendte” budget er designet til at justere dine udgifter og værdier og giver besparelser før øjeblikkelige udgifter. Med dette system bestemmer du, hvor meget du skal lægge ud fra din månedlige indkomst for opsparingsmål som f.eks. pensionering og en nødhjælpsfond, og derefter bruge resten til regninger og andre omkostninger – så du ikke behøver at beregne hvert tal.

FÅ MEST MULIGT UD AF HVER DOLLAR: DET NUL-BASEREDE BUDGET

Dette budget passer både til overtrædere og omhyggelige planlæggere. Det gør det klart at overvåge dine udgifter. Du tager din månedlige indkomst og bruger hver dollar på en bevidst måde – som at spare et vist beløb for en rejse og betale for forsyningsvirksomheder og dagligvarer – indtil der er nul dollars tilbage. Men hvis du ikke udelukkende bruger kontanter som med kuvertsystemet, skal du logge hver udgift for at sikre, at du er på budgettet. Budget-apps som YNAB og EveryDollar kan hjælpe dig med at følge et nul-baseret budget.

Vil du finde inspiration til endnu flere brugbare budgetter? Finanstilsynet har en række gode Budgetskabeloner her

2. Beslut, hvor meget tid du er villig til at bruge på dine budgetter

Tænk over, hvor meget tid og vedligeholdelse et budgetteringssystem indebærer, før du træffer en beslutning. Nogle har strenge krav, mens andre er mere fleksible.  Excel-regneark og det nul-baserede budget kræver f.eks. hyppig og detaljeret sporing af udgifter. Det betalingssystem og de apps, der synkroniserer med dine økonomiske konti, kræver kun minimal vedligeholdelse.

“Tænk over, hvor meget tid og vedligeholdelse et budgetteringssystem indebærer, før du træffer en beslutning.

Hvor ofte skal du budgettere? Der er ingen fast regel, så gå i dit eget tempo. Hvis du er sikker på, at du er i stand til at få dine oplysninger gennemgået en gang om måneden eller et par gange om året. De, der stadig er ved at finde ud af, hvordan de skal håndtere deres penge, kan have lyst til at checke ind ugentligt eller efter hvert køb, de foretager.

3. Sammenlign manuelle og digitale muligheder

Find ud af, om du vil bruge en gør-det-selv-tilgang til budgettering, eller Søg teknologisk hjælp. Personlig finansieringssoftware kan være praktisk, hvis appen eller programmet giver dig mulighed for at automatisere besparelser eller få adgang til og opdatere dine oplysninger på farten. Hvis det ikke automatisk indtaster og kategoriserer dine køb, eller det er svært at bruge, vil det måske ikke give meget værdi.

For nogle er en praktisk tilgang, som med pen og papir, bedst. At skrive ting ned kan hjælpe dig med at bevare oplysninger og føle dig forbundet med dit budget. Hvis du ikke er tryg ved at knytte dine bankkonti til en elektronisk budgetteringstjeneste, kan en fysisk metode også spare dig for bekymringer.

Er du stadig ikke sikker?

Nogle eksperter siger, at der ikke er behov for at følge et bestemt budgetteringssystem, så længe du er opmærksom på vigtige detaljer som indkomst, gæld, mål og generelle udgifter. Hvis du lever inden for dine midler og ved, at du er på rette vej til at nå dine mål, så er sporing af hver eneste krone sandsynligvis overkill, siger Catherine Hawley, en certificeret finansiel planlægger i Monterey, Californien.

“You don’t need to know that your electric bill was exactly $83.82 last month. You just need to know that you’re kind of within some general parameters, and I think that can actually be a relief to people,” siger hun.

Når du har sparet flere penge op kan det være smart at investere dine nye penge inden de forsvinder:

Leave a Reply